Ukončili sme 4-ročný projekt: Protektívny účinok extraktu hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus (Jacq.) P. Kumm) pri chronických neprenosných ochoreniach“ a prinášame najdôležitejšie výsledky projektu

V prvom kroku projektu sme kultivovali 69 kmeňov hlivy ustricovitej na štandardných a fortifikovaných substrátoch čo viedlo k optimalizácii konkrétneho pestovateľského kmeňa. Vybrali sme kmeň s najvyšším obsahom β-glukánov, minerálov a mastných kyselín a tento bol použitý na produkciu plodníc pre ďalšie etapy projektu.

V projekte sme sa venovali aj overovaniu účinkov vyvinutého extraktu na ľudskú bunkovú endotelovú líniu. Vysoká alebo nízka koncentrácia glukózy spôsobuje poruchy rastu buniek, znižuje ich vitalitu a bunky sú vystavené oxidačnému stresu. Našim cieľom bolo preukázať, že pridaním extraktu hlivy ustricovitej dôjde k prevencii takýchto porúch.

Bunkovú líniu sme preto ovplyvnili vysokou koncentráciou glukózy, čím sme navodili hyperglykemický stav, ktorý je významným faktorom v poškodení cievneho endotelu v patogenéze diabetologického stavu, tj. v patogenéze diabetes mellitus. Ďalším krokom bola selekcia vhodnej koncentrácie extraktu a hodnotenie bunkového prežívania v stimulovaných hyperglykemických podmienkach. Týmito experimentmi sme potvrdili, že extrakt z vybraného kmeňa hlivy ustricovitej mal štatisticky preukazne pozitívny vplyv na bunkovú viabilitu, ktorá bola výrazne negatívne ovplyvnená zvýšenou koncentráciou glukózy.

V ďalšej fáze projektu sme sa zamerali na hodnotenie molekulárnych zmien extraktu hlivy ustricovitej na úrovni zmien expresie (prejavu) génov. Hodnotili sme 6 génov zapojených do procesov zápalu, apoptózy (programovanej bunkovej smrti) a gény kódujúce antioxidačné enzýmy bola hodnotená pomocou kvantitatívnej Real-Time PCR v ľudskej endotelovej bunkovej línii HUVEC stimulovanej vysokou koncentráciou glukózy v kombinácii s etanolovým extraktom vybraného kmeňa Hlivy ustricovitej.  Naše predbežné výsledky poukazujú na skutočnosť, že pridanie samotného extraktu ovplyvňuje antioxidačný stav v bunkách, čím za pomoci extraktu môžeme dosiahnuť tlmenie oxidačného stresu a tým pozitívne pôsobiť v prevencii proti chronickým metabolickým ochoreniam.

Experimenty sme demonštrovali aj na ďalšom modelovom eukaryotickom organizme Schizosaccharomyces pombe. Pridaním etanolového extraktu hlivy ustricovitej do kultivačného média sa životné funkcie buniek S. pombe vystavené hypo- a hyperglykemickému stresu v značnej miere zlepšili, teda môžeme konštatovať, že etanolový extrakt hlivy ustricovitej má veľmi pozitívny vplyv na bunky S. pombe vystavené hypo- a hyperglykemickému stresu, nakoľko signifikantne znížil stres týchto buniek a prispel k úprave ich rastu, metabolickej aktivite, ako aj znížil produkciu ROS a MDA.

Poslednou etapou projektu bola klinická štúdia zrealizovaná v období rokov 2023 – 2024 formou dvojito zaslepenej placebom kontrolovanej prospektívnej štúdie. Probandi boli vybraní náhodným výberom z dispenzarizovaných pacientov, dlhodobo liečených na ochorenie diabetes mellitus II. typ.Všetci probandi užívali ingrediencie v rovnakej dávke vo forme želatinových biokapsúl. Záverom možno konštatovať, že pri analýze výsledkov získaných pri klinickej štúdií došlo k  významným poklesom glukózy nalačno, k štatisticky významnému poklesu hladín inzulínu a HOMA IR indexu a taktiež i glykovaného hemoglobínu, čo možno interpretovať ako zvýšenie citlivosti (zníženie inzulínovej rezistencie) a účinnosti terapie, čo je veľmi pozitívnym výsledkom klinickej štúdie. Zároveň došlo i k zlepšeniu hodnôt lipidového spektra a C-peptidu, čo je veľmi dôležitým predpokladom znižovania kardiovaskulárneho rizika. Výrazným benefitom klinickej štúdie bolo i štatisticky významné zvýšenie hladín Fe pri konzumácii sušeného extraktu hlivy ustricovitej.

Projekt bol realizovaný v spolupráci s Výskumnym centrum AgroBiotech https://www.agrobiotech.sk/.