Hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) je nielen obľúbená v gastronómii (má vysokú nutričnú hodnotu), ale zároveň obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami. V starovekej Číne ju nazývali “božský kvet.”
Hliva ustricová obsahuje uhľohydráty (50-60%), proteíny (19-30%), esenciálne aminokyseliny (okrem tryptofánu), vitamíny (B1, B2, B3, B5, B7, C) a minerály (Ca, Fe, Mg, P, K, Se, Na, Zn). Významnou je vďaka tomu, že obsahuje polysacharid beta-(1-3)-D-glukán, ktorý sa už viac ako 60 rokov intenzívne skúma pre svoje protinádorové a imunostimulačné vlastnosti. Tieto jeho účinky sú založené na stimulácii činnosti makrofágov. Klinické štúdie potvrdili aj jeho antioxidačný ochranný efekt na sérové lipidy a hypolipidemický efekt pri liečení hyperlipoproteinémie. Obsah glukánu v Hlive ustricovej je vysoký – až 60-65% na sušinu plodníc. Obsah hypercholesterolemických statínov (lovastatin) v sušine je až 2,8%.
Najdôležitejšie farmakologické vlastnosti/účinky výťažkov z hlivy ustricovej:
- Imunosupresívny účinok
- Imunomodulačný účinok
- Zvyšuje odolnosť voči vírusovým, bakteriálnym a mykotickým infekciám
- Protinádorový účinok
- Antioxidačný a protizápalový účinok
- Hypolipidemický účinok
- iné (napr. antihyperglikemický, hepatoproektívny atď.)
Bežnou konzumáciou hlivy však nedostaneme do organizmu také množstvo aktívnych látok ako pri použití zdravotne nezávadného patentovaného extraktu neoglucan®️ tinktúra.
Účinky hlivy ustricovej vo vedeckých štúdiách
Vo viacerých odborných príspevkoch bol popísaný pozitívny protinádorový účinok (leukémia, solídne tumory – TU hrubého čreva, TU endometria) na zvieratách, resp. in vitro na ľudských nádorových bunkách. (Facchini 2014, Lavi 2006, Sargani 2006, Sanjana 2015, Silva 2011, Wolff 2008, De Silva 2012, Polyakov 2007, Oluferni 2012)
Antiflogistický efekt bol dokumentovaný in vivo, ale aj na zvieratách s artritídou a ulceróznou kolitídou (Rovenský 2011, Jedinak 2011, Bauerová 2008, Nosáľová 2001).
Hypolipidemický účinok dokumentovali vo svojich prácach nasledovní autori (Freire dos Santos 2013, Alam 2011, Rop 2009)
Imunomodulačným, antialergickým a regeneračným účinkom glukánov sa zaoberajú najmä slovenskí autori (Jeseňák 2010, 2013 a 2013, Bergendiová 2011 a Bobovčák 2010).
Popísané boli aj ďalšie účinky hlivy ustricovej: antimikrobiálny (Chowdhury 2015), antidiabetický (De Silva 2012), detoxikačný (Naguib 2014). Lavi a kol. demonštrovali jeho sľubný antikancerózny (antiproliferatívny a proapoptický) účinok proti nádorovým bunkám hrubého čreva. Wiater a kol. skúmali jeho aktivitu a aktivitu karboxymetylovaných derivátov – cytotoxický, metabolizmus modulačný efekt na mitochondriách a ich aktivitu ako zametačov kyslíkových radikálov.