O svoje zdravie by sme sa mali starať počas celého roka, nielen v hodine dvanástej. Pomôcť nám v tom vedia beta-glukány. Ich priaznivé účinky sú v niektorých krajinách známe už desaťročia, avšak len málokto vie, prečo sú pre náš organizmus viac než potrebné.
Beta-glukány – najznámejšie prírodné imunostimulátory na svete
Beta-glukány sa už viac ako 60 rokov intenzívne skúmajú pre svoje protinádorové a imunostimulačné vlastnosti. Napríklad v Japonsku sa už viac ako 40 rokov užívajú ako liečivo na stimuláciu činnosti imunitného systému. Ich podstata spočíva v podpore produkcie imunitných buniek a prospešnom pôsobení na zvýšenú schopnosť lymfocytov, ktoré sú dôležitou súčasťou bielych krviniek. Zároveň sú prirodzenými ničiteľmi votrelcov ľudského tela. Zjednodušene povedané, ak máme málo bielych krviniek, sme vhodným terčom pre mnohé vírusy a baktérie.
Huba prezývaná aj „božský kvet“
Naše telo si nedokáže beta-glukány vyprodukovať samo a preto ich musíme prijímať v potrave či pomocou výživových doplnkov. Prirodzene ich vieme získať napríklad konzumáciou lahôdkového droždia, obilných výrobkov ako sú jačmeň, ovos, raž, pšenica či medicínskych húb. Našťastie, po poslednú spomínanú nemusíme chodiť ďaleko. V našich zemepisných šírkach je totiž takou hubou hliva ustricová.
Hlivu ustricovú si mnoho ľudí spája najmä s gastronómiou, v ktorej sa vďaka svojej vysokej nutričnej hodnote teší veľkej obľube. Predovšetkým však obsahuje množstvo biologicky aktívnych látok s liečivými účinkami, vďaka čomu ju už v starovekej Číne nazývali „božský kvet“. „Hliva ustricová je drevokazná huba, ktorá prijíma pre život dôležité látky zo stromov, no i tak patrí medzi jedlé a zdravé huby. Obsahuje látku beta-glukán, ktorá dopomáha k správnemu budovaniu imunitného systému. Okrem toho sa v nej nachádzajú ďalšie zdraviu prospešné látky, vitamíny, stopové prvky či vláknina. Hliva ustricová zvyšuje odolnosť proti infekčným ochoreniam a celkovo posilňuje organizmus. Výskum ukázal, že pomáha aj v boji proti nádorovým ochoreniam. Má pozitívne účinky na krvný tlak, ochorenia kardiovaskulárneho systému a tiež upravuje poruchy metabolizmu cukru a tukov,“ hovorí imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová zo synlab slovakia.
Niet teda pochýb, že táto medicínska huba má na organizmus blahodarné účinky. Avšak, jej bežnou konzumáciou nedostaneme do organizmu také množstvo beta-glukánu a iných aktívnych látok, ako pri užití zdravotne patentovaného 100 % čistého extraktu. Jednou z možností, ako do tela doplniť túto prospešnú látku, je prírodný práškový extrakt z hlivy ustricovej neoglucan® imuno complex, ktorý nakopne správne fungovanie imunitného systému a dopomôže k ochrane buniek detí i dospelých. Doplnky, ktoré v domácnosti rozhodne oceníte, sú aj tekuté výťažky z vybraného kmeňa hlivy ustricovej a kypriny úzkolistej v podobe tekutých neoglucan® tinktúr. Výnimočné sú už samotným procesom výroby – hliva ustricová zreje 6 mesiacov, čím sa dosiahne synergický účinok všetkých jej aktívnych látok, vrátane samotných beta-glukánov. Pri pravidelnom a dlhodobom užívaní tinktúr sa rýchlo naštartuje prirodzená obranyschopnosť organizmu, ktorý je tak odolnejší voči rôznym vírusom a baktériám, ktoré na nás v tomto čase striehnu zo všetkých strán.
Pravidelné pestovanie imunity odporúča aj imunoalergologička Veronika Mundoková Csibová: „Imunitu ovplyvňuje hlavne genetická predispozícia, ale podstatný vplyv má aj vonkajšie prostredie a životný štýl. Preto je potrebné imunitný systém budovať systematicky už od narodenia. Náš imunitný systém dennodenne vystavujeme rôznym zlozvykom. Chronický stres a duševná nepohoda následne vedú k vylučovaniu hormónu kortizolu, ktorý oslabuje imunitu. Nesprávna výživa, monotónne stravovanie, obezita, fajčenie, nedostatok pohybu, deprivácia spánku, nedostatok vitamínov (najmä vitamínu C a D), ale aj nadmerná konzumácia rafinovaného cukru, soli či alkoholu majú negatívny vplyv aj na našu imunitu.“
Pestujte si svoje zdravie aj zdravie celej rodiny pravidelne a po celý rok. Tinktúry neoglucan® nájdete aj v DM drogériách a lekárňach.